Viherrakennuttaja (RAP) on alan tarvelähtöinen pätevyys, joka kattaa viherrakennuttamisen sektorin.
Rakennuttaja toimii rakennushankkeessa tilaajan edustajana. Rakennuttajan tehtävänä on varmistaa, että tilaajan asettamat toiminnalliset, laadulliset ja aikataululliset tavoitteet toteutuvat. RAP-pätevyystason tavoite on varmistaa rakennuttajan kyky toimia hankkeen vetäjänä ja rakennuttamistehtävien hyvä hallinta.
Pätevyysluokkia on yksi:
Pätevyysvaatimukset koostuvat koulutus- ja työkokemusvaatimuksesta.
Koulutusvaatimus koostuu tutkinnosta, rakennuttajan pätevyyskoulutuksesta ja pätevyystentistä.
Tutkintona edellytetään rakennus- tai viheralalla suoritettua vähintään AMK-tasoista tutkintoa tai vastaavaa aiempaa tutkintoa. Aiemman vastaavan tutkinnon tulee olla rakennusalalla vähintään teknikon tutkinnon tasoinen ja viheralalla vähintään hortonomin tutkinnon tasoinen.
Poikkeustapauksissa voidaan erityisen painavin syin hyväksyä muu korkeakoulututkinto, jota on täydennetty laajalla rakennus- ja viheralan täydennyskoulutuksella. Lisäksi tulee olla pitkä rakennuttamiskokemus haettua pätevyyttä vastaavalla osa-alueella.
Pätevyyskoulutuksena edellytetään FISEn hyväksymää RAP-pätevyyskoulutusta: vähintään kymmenen päivää kurssimuotoista tai jaksotettua viher- tai infra-RAP-koulutusta, joka sisältää viherympäristön rakennuttamisen edellyttämät perustiedot ja tehtäväalueet seuraavilla osa-alueilla:
Taustatiedot
Hankehallinta
Hankkeen jälkihoito
Viheralan tutkinnon suorittaneilta edellytetään lisäksi vähintään 5 op:n täydennyskoulutus sisältäen maa- ja georakentamisen perusteet (keskeiset laskelmat ja mitä mitoituslaskelmilla haetaan – riippuvuussuhteet ja vaikutukset) sekä maarakentamisen kokonaisuuden hallinta (liite).
Hakijan tulee olla läpäissyt FISEn valtakunnallisen kirjallisen pätevyystason pätevyystentin (RAP-infra). Pätevyyttä haettaessa tentti ei saa olla 5 vuotta vanhempia.
FISEn hyväksymät RAP- ja RAPS-koulutukset ja pätevyystentit löytyvät kohdasta pätevyyskoulutus ja tentit.
RAP- pätevyyteen vaaditaan rakennusalan tai viherrakentamisen työkokemusta tutkinnosta ja työn vaativuudesta riippuen seuraavasti:
Arvioinnissa otetaan huomioon viimeisen 15 vuoden työkokemus. Työkokemuksesta tulee kaikilla olla vähintään 3 vuotta rakennuttajatehtäviä haettua pätevyyttä vastaavalla osa-alueella. Rakennuttajakokemusta arvioitaessa oleellista ei ole se, kenen palveluksessa on, vaan rakennuttamiseen kuuluvien tehtävien hoitaminen. Kokemuksesta merkittävä osa tulee olla omakohtaista rakennuttajatehtävien hoitamista.
Työkokemus tulee olla kokonaisuudessaan vaaditun tutkinnon suorittamisen jälkeistä. Kokemuksen tulee kattaa rakennuttamisen olennaiset vaiheet C-IJ (HJR 18). Joku edellä mainituista vaiheista voidaan osittain kompensoida tietyn vaiheen A-K (HJR 18) erittäin vahvalla kokemuksella. Rakennuttamisen työkokemuksesta tulee vähintään puolet olla Suomessa hankittua.
Rakennusliikkeen palveluksessa suoritettu rakennuttamiseen liittyvä toiminta voidaan laskea mukaan työkokemukseen edellyttäen, että työtehtävät ja vastuut ovat luonteeltaan samantyyppisiä kuin toimiessa tilaajan rakennuttamisorganisaatiossa.
Lisätietoja hakijan työkokemuksen arvioinnista:
RAP-pätevyyteen kuuluu ensisijaisesti toimiminen aidosti rakennuttajana valvoen tilaajan etua. Tällä tarkoitetaan, että henkilö toimii rakentamispalvelutuottajasta riippumattomana tilaajan edustajana ja hankkii rakentamispalvelut markkinoilta ulkopuolisilta palveluntuottajilta (tilanteeseen sopivimmalla toteutusmuodolla). Henkilö hoitaa mm. rakennusurakkasopimusten lisä- ja muutostöihin, aikatauluihin yms. tulkintaan ja ristiriitoihin sekä takuukysymyksiin liittyvät tehtävät tilaajansa riippumattomana edunvalvojana.
Rakennusliikkeen palveluksessa toimiminen rakennuttajana voidaan tietyin edellytyksin hyväksyä (ks. alla), kuitenkin niin, että näin kertynyt työkokemusaika huomioidaan pätevyyden arvioinnissa kertoimella 0,7 (eli työkokemusaikaa vaaditaan enemmän kuin rakentamispalvelutuottajasta riippumattomasti toimineilta).
Rakennusliikkeessä hankitun rakennuttajatyökokemuksen tulee tällöin olla hankittu esim. erillisessä hankekehitys- tai rakennuttajayksikössä sekä sisällöltään, luonteeltaan ja vaativuudeltaan pääosin vastata em. rakennuttajatehtävien kuvausta. Tästä kokemuksesta tulee laatia kattava erillisselvitys yksityiskohtaisine työtodistuksineen, mistä käy esille hakijan tehtävät ja rooli toiminnassaan rakennusliikkeen rakennuttajana.
Pätevyys on voimassa 7 vuotta kerrallaan, jonka jälkeen pätevyys tulee uusia.
Pätevyyden uusimisella hakija osoittaa, että on toiminut aktiivisesti todetun pätevyyden määrittelemässä tehtävässä. Hakemuksesta tulee käydä ilmi tiedot työsuhteista, työkokemuksesta ja päivityskoulutuksesta pätevyyden voimassaoloajalta.
Vähintään 3 vuoden työkokemus pätevyyttä ylläpitävissä tehtävissä pätevyyden voimassaoloajalta. Osa tästä kokemukseta tulee olla viimeisen kahden vuoden ajalta.
Pätevyyttä uusittaessa on osoitettava ylläpitäneensä ja kehittäneensä osaamistaan päivityskoulutuksella. Rakennuttamista tukevaa päivityskoulutusta tulee olla vähintään 3 koulutuspäivää (21 opetustuntia) tai 3 op edeltävältä 7 vuoden rekisteröintiajalta.
Pätevyyttä tai pätevyyden uusimista haetaan hakulomakkeella, joka julkaistaan syksyllä 2019.
Pätevyyshakemuksen käsittely ja rekisteröintimaksut löytyvät HAE PÄTEVYYTTÄ kohdasta. Lisätietoja viherrakennuttajan pätevyyden hakemisesta antaa Rakennuttajien pätevyyslautakuntaa hoitava sihteerijärjestö RIL.