Language:
 • fi
 • en
 • se
 • Language: FI / EN
  03.01.2018

  Uusia virhekortteja FISEn rakennusvirhepankkiin

  FISEn rakennusvirhepankissa on julkaistu kolme uutta korjausrakentamiseen ja rakennusfysiikkaan liittyvää virhekorttia. Tutustu uutuuksiin ja koko virhekortistoon osoitteessa http://fise.fi/rakennusvirhepankki/.

  Uudet virhekortit ovat:

  RVP–M–RF–68                Rakennuksen kunnon selvittämisen laiminlyönti
  RVP–S/T–RF–69              Kerroksellisen välipohjarakenteen kuivattamisen laiminlyönti
  RVP–S/T–RF–70              Kerroksellisen välipohjarakenteen epäpuhtauksien pääsy sisäilmaan

  Uudet virhekortit ovat tiiviitä tietopaketteja sisäilmaongelmiin liittyvistä aiheista. Ajankohtaiset lainsäädäntömuutokset on huomioitu tuoreeltaan korteissa.

  Kortti 68 ”Rakennuksen kunnon selvittämisen laiminlyönti” liittyy peruskorjaushankkeen toteutuksen puutteellisiin menettelytapoihin. Peruskorjaus oli suunniteltu ja toteutettu tutkimatta rakenteita, niiden materiaaleja ja kuntoa. Tämä aiheutti myöhemmin sisäilmaongelman ja mittavan uuden korjausprojektin.

  Rakennuksen kunnon kokonaisvaltaiseen selvittämiseen on käytettävä päteviä kuntotutkijoita. Kosteusvaurion kuntotutkijan pätevyysvaatimukset on määritetty asumisterveysasetuksessa ja sen lisäksi FISEn järjestelmästä löytyy eri alojen kuntotutkijoita. Korjaushankkeen onnistumisen kannalta on tärkeää, että eri alojen suunnittelijat, kuntotutkijat ja toteuttajat tekevät saumatonta yhteistyötä koko hankkeen ajan. Laadusta on varmistuttava hyödyntäen asianmukaisia laadunvarmistusmenetelmiä.

  Kortit 69 ja 70 käsittelevät vielä 1990-luvun alkupuolella yleisesti käytettyä tyyppirakennetta. Kerroksellisen välipohjarakenteen sisältämä liiallinen kosteus ja orgaaninen aines aiheuttivat vaurioita, joista seurasi sisäilmaongelmia. Kaikki aikakauden vastaavat välipohjarakenteet eivät kuitenkaan ole vaurioituneet, koska ne eivät välttämättä sisällä orgaanista ainesta, olosuhteet eivät ole olleet vaurioitumiselle otolliset tai ilmayhteyttä sisätiloihin ei ole.

  Vaurioita epäiltäessä ne, niiden syyt ja laajuus on selvitettävä tapauskohtaisesti asiantuntijan suorittaman kuntotutkimuksen avulla. Korteissa esitetään esimerkin omaisesti käytetty korjaustapa, mutta tiettyyn kohteeseen soveltuva korjaustapa on määritettävä aina tapauskohtaisesti korjaussuunnittelijan toimesta.

  Nyt julkaistut kolme virhekorttia on tehty osana Virhepankki-hanketta, jota rahoittavat Rakennustuotteiden Laatu Säätiö ja ympäristöministeriö. Hankkeessa uudistettu rakennusvirhepankki sisältää virhekortiston lisäksi virhekuvauksia, jotka laaditaan FISEn vastaanottamista virheilmoituksista. Verkkopalvelun Ilmoita rakennusvirhe -osiossa voi ilmoittaa rakennusvirheiksi tulkittuja ongelmatilanteita. Yhteisöllisesti toimien palvelua kasvatetaan rakentamisen eri osapuolten avustuksella ja tietoa saadaan jaettua nopeasti.

  Lisätietoa:

  Marita Mäkinen, toimitusjohtaja, FISE Oy
  marita.makinen@fise.fi
  050 574 5099

  Uusimmat uutiset

  Arkisto