Rakennuksen kuntoarvioijan (RKA) uudet osaamis- ja pätevyysvaatimukset
FISEssä valmistui toukokuussa 2019 hanke Rakennusten rakennusteknisen kunnon arvioijien koulutusten ja pätevyyksien kehittäminen. Hankkeen loppuraportissa esitetään uudet osaamis- ja pätevyysvaatimukset rakennuksen kuntoarvioijalle (RKA). Lisäksi loppuraportissa esitetään lukuisia toimenpide-ehdotuksia keskeisille tahoille.
FISEn toukokuussa 2018 käynnistetty vuoden kestävä hanke, Rakennusten rakennusteknisen kunnon arvioijien koulutusten ja pätevyyksien kehittäminen, työnimeltään KUNTO-hanke, on saatu päätökseen. Hankkeen tavoitteet; kuntoarviotyön edellytysten, laadun ja merkityksen parantaminen, olivat linjassa Kosteus- ja hometalkoissa tuotetun materiaalin ja Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelman tavoitteiden kanssa. Hanke esittää osaamisvaatimuksia uudistettavaksi siten, että niistä rakentuisi asumisterveysasetuksen ulkopuolisten asiantuntijoiden hierarkiaan uusi porras, Rakennuksen kuntoarvioija (RKA), jolla olisi kaksi erikoistumisvaihtoehtoa: asuinkiinteistön ja asuinhuoneiston kuntoarvioija, sekä suuren asuin- ja toimitilakiinteistön kuntoarvioija.
Hankkeen loppuraportissa on esitetty toimenpide-ehdotukset kiinteistöjen omistajille, kiinteistönvälittäjille, kuntoarvioijille, kuntoarvioijien sertifioijille, ohjekorttien ylläpitäjille, sekä eri ministeriöille ja viranomaisille. Keskeisinä toimenpide-ehdotuksina esitetään, että:
- Rakennuksen ylläpidon ja korjaussuunnittelun tueksi MRL-uudistuksessa huomioidaan rakennusten kunnon arvioinnin ja tutkimuksien tarve.
- Kuntoarvioijien toimintaa tulee säädellä lailla.
Eilen julkaistussa Rinteen hallitusohjelmassa asuntopolitiikan kokonaisuudessa em. tavoite on ilmaistu konkreettisesti: ”Tuodaan kuntotarkastustoiminta lainsäädännön piiriin ja asetetaan kuntotarkastajille pätevyysvaatimukset.” KUNTO-hankkeessa tuotettu materiaali palvelee suoraan tämän tavoitteen toteuttamista.
Hankkeen loppuraportti on julkaistu FISEn verkkosivuilla ja löytyy osoitteesta: https://fise.fi/wp-content/uploads/2019/06/KUNTO-Loppuraportti-liitteineen-2019_0524.pdf
FISE kiittää hankkeessa toiminutta aktiivista projektiryhmää, jossa oli mukana asiantuntijoita seuraavista organisaatioista:
- Asianajotoimisto Alfa Oy
- Ramboll Finland Oy
- Vahanen Rakennusfysiikka Oy
- Talokeskus Yhtiöt Oy
- Insinööritoimisto Raksystems Oy
- Kiinteistöliitto ry
- Finanssiala ry
- Kiinteistövälitysalan keskusliitto ry
- Suomen Kiinteistövälittäjät ry
- Omakotiliitto ry
- Metropolia Ammattikorkeakoulu
- Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO
- Kiinteistöalan Koulutuskeskus KIINKO
- Rakennustieto Oy
- Kiwa Inspecta
- Sitowise Oy
Hanketta rahoittavat ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.