Miten virhe on havaittu?
Hallin rakenteellisen turvallisuuden arviointitarkastuksen yhteydessä havaittiin ulkoseinärakenteiden sisäpinnassa kosteutta ja mikrobikasvustoa. Vesikattorakenne purettiin (profiilipelti, aluskate, sekundäärirakenteet ja lämmöneristeet), koska katon primäärirakenteita jouduttiin lujittamaan. Purkutyön yhteydessä havaittiin, että kosteusvaurio ei rajoittunut seinän sisäpintaan, vaan seinärakenteen yläosa oli sivuseinillä kauttaaltaan märkä. Havaittiin, että aluskate ei ulottunut riittävän pitkälle räystäällä. Profiilipelti oli limitetty vain yhden aallon verran, minkä johdosta voimakkaalla sateella sadevettä pääsi runsaasti aluskatteen päälle.

Kuva 1. Seinän sisäpintaa ennen rakenteiden purkamista.
Miten virhe on tutkittu?
Silmämääräisessä tarkastuksessa havaittiin seinän pinnan kosteusongelma. Kosteusongelman aiheuttaneet virheet havaittiin rakenteiden purun yhteydessä.
Miten virhe on korjattu?
Koko seinärakenne uusittiin. Kattorakenteesta uusittiin teräsristikon yläpaarteiden yläpuolinen osa.
Seinän rakenneratkaisua muutettiin siten, että uusi seinärakenne ei toiminut enää jäykistävänä rakenteena. Tämän johdosta rakennuksen runkoa lujitettiin.
Asiantuntijan kommentti:
Ulkoseinärakenteen ja katon yhteistoiminta on varmistettava. Ulkoseinärakenne suunnitellaan niin, että se kestää aluskatteelta valuvan veden. Aluskatteessa ei saa olla veden valumista estäviä pykäliä, ja katteen tulee ulottua vähintään 25 cm ulkoseinän ulkopuolelle (kuivaketju10.fi/).
Mitä ongelmia virheestä aiheutui?
Ulkoseinärakenteessa oli laaja kosteusvaurio. Sisäpinnassa oli värimuutoksia ja mikrobikasvustoa. Seinän runkopuut olivat märkiä, mutta eivät lahonneita.

Kuva 3. Aluskate päättyy räystäällä seinän sisään ja sitä pitkin kulkeutunut vesi on valunut seinärakenteen sisälle.
Aiemmin toteutetut korjaukset
–
Kohteen sijainti / ympäristön kuvaus
Kaupunkiympäristö