Language:
Language:

Liesituulettimen korvausilman puute

Omakotitalon liesituuletinta käytettäessä korvausilma tulee osittain takan hormin kautta. Talossa on erittäin tiivis huolellisesti toteutettu höyrynsulku. Ilmanvaihtokone ja liesituuletin eivät ole yhteydessä toisiinsa, joten ilmanvaihtokone ei tiedä koska liesituuletin on käytössä ja taloon muodostuu liian suuri alipaine.

Miten virhe on havaittu?

Huippuimurilla varustettua liesituuletinta käytettäessä taloon tuli savunhaju, jonka alkuperäksi osoittautui takan hormi. Hormin savupellissä oli vaatimusten mukainen reikä hään poistamiseksi. Reikä toimi liesituulettimen ollessa päällä alipaineen johdosta korvausilmaventtiilinä.

Miten virhe on tutkittu?

Virhe on helppo toistaa ja havaita, erillisiä tutkimuksia ei ole suoritettu.

Miten virhe on korjattu?

Varmistetaan, että IV-suunnitelmissa on otettu huomioon liesituulettimen, takan, puukiukaan yms. tarvitsema ilmamäärä.

Mittauksin on tarkistettava normaalin käyttötilanteen ilmanpainesuhteet ja ilmamäärät sekä laitteiston toiminta, jotta ne ovat määräysten ja suunnitelmien mukaisia. Erikseen on selvitettävä liesituulettimen aiheuttama alipainelisä ja korvausilmatarve.

Korjaustoimenpiteenä, mikäli mahdollista, koneeseen asennetaan säätöohjaus. Tällä pystytään lisäämään tuloilman määrää, kun liesituuletin on käytössä.

Mikäli säätöohjauksen asentaminen ei ole mahdollista ja IV-kone on uusi, eikä sitä kustannussyistä haluta vaihtaa, ongelmaa voidaan hallita aukaisemalla ikkuna raolleen aina kun liesituuletin on päällä. Tällöin kokatessa talvella otetaan kylmää ilmaa suoraan ikkunasta eikä IV-koneen lämmönvaihtimen kautta.

Mitä ongelmia virheestä aiheutui?

Savunhaju ja epäpuhtaudet kulkeutuvat hormista taloon, kun liesituuletin on päällä. Alipaine aiheuttaa suuret ilmavuodot höyrysulussa mahdollisesti olevista pienistä rei’istä. Ulko-ovea on vaikea avata kun talossa on liiallinen alipaine.

Aiemmin toteutetut korjaukset

Kohteen sijainti / ympäristön kuvaus

Virheen pääluokka:

Virheen alaluokka:

Rakennustyyppi: Asuinrakennukset

Rakennuksen ikä: 2013

Kustannusvaikutus: 1000 - 5000 €

Liitetiedostot:

Aiheeseen liittyvät virhekortit

Otsikko
Pääluokka
Alaluokka