Language:
Language:
16.03.2019

Rakennuksen kuntoarvioija RKA esillä Sisäilmastoseminaarissa ja Ylen aamu-tv:ssä 14.3.2019

FISEn vetämä hanke ”Rakennusteknisen kunnon arvioijien koulutusten ja pätevyyksien kehittäminen” oli esillä Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2019. Siitä keskusteltiin myös Ylen aamu-tv:ssä seminaaripäivänä.

Hankkeen tavoitteena on parantaa kuntoarviotyön edellytyksiä, laatua ja merkitystä.

Hankkeessa tehdyssä nykytilan kartoituksessa havaittiin, että Kosteus- ja hometalkoiden yhteydessä toteutetun Asuntokaupan turvan parantaminen -hankkeen loppuraportissa vuonna 2013 esitetyt toimenpide-ehdotukset olivat suurelta osin toteuttamatta ja tavoiteltua asuntokaupan turvan merkittävää parantamista ei ollut saavutettu. Todettiin, että vuonna 2013 esitetyt toimenpide-ehdotukset olivat edelleen ajankohtaisia ja ajantasaistettuna yhä tarpeellisia.

Hankkeessa laadittiin esitys kuntoarvioijan koulutuksen ja pätevyyksien kehittämiseksi kuntoarvioinnin toimintaympäristön kartoittamisen pohjalta. Esitettiin osaamisvaatimuksia uudistettavaksi siten, että niistä rakentuisi asumisterveysasetuksen ulkopuolisten asiantuntijoiden hierarkiaan uusi porras, ”rakennuksen kuntoarvioija RKA”, jolla olisi kaksi erikoistumisvaihtoehtoa:

  1. Asuinkiinteistön ja asuinhuoneiston kuntoarvioija
  2. Suuren asuin- ja toimitilakiinteistön kuntoarvioija.

Esitys oli lausuntokierroksella alkuvuonna 2019. Suurin osa (93 %) lausunnoista (29 kpl) puolsi esitystä sellaisenaan tai pienin muutosehdotuksin. Ehdotukset otetaan huomioon lopullisen esityksen viimeistelyssä ja koko hanke saatetaan valmiiksi toukokuussa 2019.

Koulutusten ja pätevyyksien uudistaminen on ensimmäinen askel Kosteus- ja hometalkoissa kesken jääneiden toimenpiteiden toteuttamisessa. Se ei yksin riitä toiminnan laadun parantamiseksi ja toimintakentän ongelmien ratkaisemiseksi. Sen lisäksi tarvitaan muiden esitettyjen toimenpiteiden toteuttaminen.

Seminaariesitys löytyy kokonaisuudessaan täältä: FISE RKA 14.3.2019

FISEn toimitusjohtaja Marita Mäkinen ja asianajaja Tiina Koskinen-Tammi asianajotoimisto Alfa Oy:stä olivat Ylen aamu-tv:ssä kertomassa asiasta 14.3.2019. Esitys on katsottavissa Yle Areenasta: areena.yle.fi/1-50092004.

Uusimmat uutiset

Arkisto