Virhekuvaukset

Rakennusvirhekuvaukset on laadittu FISEn vastaanottamien virheilmoitusten pohjalta. Lue lisää.

Etsi Rakennusvirhepankista

Virhekuvauksia yhteensä 5

Julkaistu: 13.09.2017
VIRHEKORTIN PÄÄLUOKKA:

Harjakattoisen urheiluhallin yläpohjan primäärirakenteena oli teräsristikko ja sen päällä sekundäärirakenteena puukannatteet. Vesikattomateriaalina oli profiilipelti, jonka alla oli aluskate. Aluskate oli kartonkipintainen tuote.

Korjausrakentamisen yhteydessä havaittiin, että aluskate päättyi räystäällä ulkoseinän kohdalle eikä ulottunut ulkoverhouksen ulkopuolelle. Kostuessaan aluskate oli venynyt ja painunut, jolloin räystäällä aluskatteen reuna oli edelleen siirtynyt sisäänpäin. Tämän seurauksena aluskatetta pitkin valunut vesi valui ulkoseinärakenteen sisälle eikä oikeaoppisesti sen ulkopuolelle.

Kuva 2. Seinän puuverhous ja räystään aluslaudoitus on purettu. Aluskate näkyy tuulensuojalevyn yläpuolella.

.

Julkaistu: 13.09.2017
VIRHEKORTIN PÄÄLUOKKA:

Viemäriputki ja alapohjasta katolle menevä radontuuletusputki olivat samassa kotelossa. Asennusvaiheessa liitos oli tehty virheellisesti. Asunnon viemäriputki oli liitetty alapohjan radontuuletusputkeen ja radontuuletuksen katolle vievä putki alapohjasta tulevaan viemäriputkeen. Jätevedet päätyivät alapohjalaatan alle reikäputkeen. Alapohjan radontuuletus ei toiminut.

Virheellisen liitoksen oli ilmeisesti aiheuttanut se, että putket näyttivät samanlaisilta, eikä niissä ollut tunnistamista helpottavia merkintöjä. Alapohjasta ja ylhäältä tulevat putket sijaitsivat pystysuunnassa eri linjoilla ja asentaja ei ollut varmistanut liitettävien putkien tyyppiä.

Kuva 1. Putkikotelosta ennen korjausta otettu kuva. Putkissa ei ollut ennen korjausta mitään merkintöjä.

Kuva 2. Putkikotelon sisältä ylöspäin otettu kuva. Oikealla puolella on kylpyhuoneesta tulevan viemäriputken y-liitoshaara, vasemmalla katolle menevän radontuuletusputken mutka.

Julkaistu: 04.07.2017
VIRHEKORTIN PÄÄLUOKKA:

Omakotitalon kalkkihiekkatiilistä muurattujen väliseinien maalipinnoite ja tasoite hilseilivät seinien alaosista. Vaurio oli havaittavissa osassa väliseiniä, kun taas osa oli vaurioitumattomia.

Julkaistu: 04.07.2017
VIRHEKORTIN PÄÄLUOKKA:

Omakotitalon alapohja oli toteutettu tuulettuvana ryömintätilaisena alapohjana. Alapohjan lattiarakenteena oli alapuolelta lämmöneristetty (EPS) ontelolaatta. Perusmuurirakenteena oli lämmöneristetty betoninen valuharkko. Kesäaikana valuharkon sisäpintaan tiivistyi runsaasti kosteutta. Vesi valui harkon sisäpintaa pitkin alas ja kasteli harkon vieressä olevan ryömintätilan pohjan maatäytön. Maatäytön pinnassa havaittiin muutaman asumisvuoden jälkeen ”partamaista” kasvustoa.

Julkaistu: 13.02.2017
VIRHEKORTIN PÄÄLUOKKA:

Omakotitalon liesituuletinta käytettäessä korvausilma tulee osittain takan hormin kautta. Talossa on erittäin tiivis huolellisesti toteutettu höyrynsulku. Ilmanvaihtokone ja liesituuletin eivät ole yhteydessä toisiinsa, joten ilmanvaihtokone ei tiedä koska liesituuletin on käytössä ja taloon muodostuu liian suuri alipaine.